LOGO La Magrana Vallesana

LOGO La Magrana Vallesana

dilluns, 7 d’octubre del 2013

LA KOSTURICA MOSTRA EL TREBALL AL CAMPLa gent de la Kosturica ha ensenyat avui, diumenge 6 d’octubre, a les cooperatives i grups de consum, com treballen l’horta de la finca de Can Marquès, a Canovelles, on han apostat per fer algunes tasques de conreu amb animal, un mètode perdut des de fa 2 generacions, però molt interessant per a un treball més humà de la terra i més respectuós amb el medi ambient. La idea s’adiu molt amb el projecte d’agroecologia que porten a terme des de La Kosturica amb molt d’esforç.


         Fins a 120 persones, entre elles gent de La Magrana Vallesana, hem pogut escoltar les explicacions de la Maria a peu d’horta i sota un sol de justícia. Allà hem pogut conèixer com s’ho fan per treballar aquella terra tan argilosa -avui estava molt tova a causa de la pluja d’ahir- i com combaten els seus principals rivals: les plagues i les males herbes. De fet, desherbar és la part més important dels costos que té la producció agrària ecològica i, a La Kosturica, s’han decidit a aprendre a fer-ho amb l’ajuda d’un ruc (Julius) i una euga (Fosca), animals dels quals tambés es serveixen per a altres feines de l’horta.         L’horta de La Kosturica és molt variada i permet posar 6 productes ecològics fets a consciència, cada setmana, a la cistella dels cistellaires. Per a la resta de productes que no cultiven aquests pagesos, disposen de la complicitat d’altres productors amb qui intercanvien productes, en el marc de La Xarxeta. Entre ells han creat un sistema de certificació que va més enllà que els productes siguin ecològics i que assegura que també tenen uns valors socials.


         Abans que plogués –ha plogut moltíssim quan acabàvem de dinar una magnífica paella de verdures i sort que ens havíem aixoplugat bé- la Maria i en Jordi ens han pogut fer una demostració d’arada amb l’euga fent servir unes eines ben antigues, però que el mateix Jordi ha adaptat a les necessitats actuals, i una que els han deixat perquè la provin abans de decidir si l’adquireixen.


         En aquesta jornada de portes obertes tan especial, també hem pogut gaudir d’una cata de tomàquets produïts pels pagesos de La Xarxeta en què hem hagut d’omplir unes fitxes amb les nostres observacions i que esperem que els hagi estat útil per poder millorar encara més aquestes delícies de la terra.

         La jornada no podia acabar millor que amb la història de titelles d’en Pep Verduretes, un personatge que ens ha recordat molt i molt a un popular cuiner i pagès que tenim aquí, al Vallès Oriental.


         Cada vegada que visitem La Kosturica no deixen de sorprendre’ns pel seu amor per la terra i, a partir d’ara, també pels animals que els ajuden a treballar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada