LOGO La Magrana Vallesana

LOGO La Magrana Vallesana

divendres, 8 de febrer del 2013

#onvasambtantenvàs



#ONVASAMBTANTENVÀS - La Magrana Vallesana from Vet Aquí... on Vimeo.

Aprofitant aquestes dates de Carnestoltes l'associació de consumidors "La Magrana Vallesana" hem decidir engegar la campanya "on vas amb tant envàs" com a contrapunt a la famosa campanya d'Ecoembes i Ecovídrio "envàs on vas" i protagonitzada per "The Mamzelles".

A la citada campanya, d'efectivitat innegable ja que va ser causa de tot tipus de converses mentre s'emetia sense descans, se'ns exhorta a no fer servir es contenidors del plàstic i del vidre per a residus que no siguin estrictament envasos. Més enllà de la qüestió tècnica de quins materials s'han de triar als contenidors indicats, la gent de La Magrana Vallesana volem compartir la següent reflexió:

Si ens fixem en la directriu Europea 2004/12/CE relativa als envasos i residus d'envasos, veurem que fixa una sèrie de prioritats seguint un ordre:
La primera prioritat  és "prevenir la producció de residus d'envasos" i en segon lloc es prioritza "la reutilització i reciclat dels envasos i altres formes de valorització".El matís de l'ordre ens sembla important.

Sabem que la campanya està finançada en part per dues societats anònimes que basen el seu model de negoci en la gestió  del reciclat i valoració dels envasos. Aquestes empreses cobren per avançat el reciclatge d'aquests envasos en el moment en que l'empresa envasadora els genera. Aquestes empreses doncs, de forma legítima si voleu, no estan interessades (o no tenen capacitat tècnica, depenent de les fonts)  en reciclar materials que no cobraran. Sí que ho estan, en canvi, en que es generin molts envasos perquè així funciona millor el seu model de negoci.

La campanya també està finançada per l'Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, que com a organismes públics haurien de vetllar pel bé comú i pel compliment de les directrius europees.

En aquest sentit ens preguntem: No seria desitjable que, en les campanyes sobre el tema, la Generalitat posés l'accent en la primera prioritat de la directriu europea i es fomentés la reducció d'envasos? Més encara quan segons l'Euroestat La producció de residus a Europa representa 5,2 tones per habitant/any, 196 Kg dels quals són residus perillosos.
Com que no recordem cap campanya al respecte en els últims anys i la conscienciació és un dels objectius de l'associació, els socis de la Magrana ens hem animat a fer el nostre anunci a favor de la reducció d'envasos: Esperem que us agradi.

Referències:

http://www.ecoembes.com/es/gestion-de-empresas-adheridas/declaracion-de-envases/auditoria-de-declaraciones/Paginas/ecoembes-en-el-marco-de-la-ley.aspx
http://www.observatorioplastico.com/ficheros/publicaciones/128164252Envase_UK_2012.pdf


http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Waste_statistics/es
Estadísticas sobre residuos - tendencias a largo plazo (Eurostat, 2008)

1 comentari:

  1. Unes preguntes similars a les vostres em vaig plantejar jo en un post (http://cuinescuina.blogspot.com.es/2013/01/envas-on-vas-i-les-meves-preguntes.html)... però és clar, no vaig fer un vídeo com el vostre. M'agrada molt, i ara mateix em poso a difondre'l.

    ResponElimina